Concepte de baza ale Tehnologiei Informatiei

Concepte de baza ale Tehnologiei Informatiei (IT)

1.Componentele fizice (hardware) a unui sistem de calcul

Unitatea centrala (CPU)
Unitatea Centrală de Prelucrare (UCP) sau microprocesorul, este elementul de bază al sistemului de calcul. Microprocesorul execută toate calculele, stabileşte care operaţii să se execute şi ordinea lor. Exemple de familii de microprocesoare: Intel Pentium, AMD ATHLON.Frecventa unui microprocesor se masoara in MHz.

Dispozitive de intrare(asigura introducerea datelor in calculator):
1. mouse 
2. tastatura 
3. trackball=dispozitiv asemanator mouse-ului.Foarte multi utilizatori îl prefera în locul mouse-ului,datorita faptului ca,prin pozitia fixa pe care o are,ocupa mai putin spatiu si,cu ajutorul bilei, permite o mai mare libertate de miscare
4. scanner= dispozitiv ce permite transformarea imaginilor sub forma de date recunoscute de calculator 
5. touchpad= mouse pentru laptop
6. light pens(creion optic) 
7. joystick=dispozitiv asociat de obicei jocurilor.Este ergonomic,special proiectat pentru a oferi comoditate în manevrarea sa cu ajutorul mâinii 
8. camera video 
9. microfon, etc.

Dispozitive de iesire (asigura vizualizarea datelor din sistemul de calcul):
1.monitor
Principalele caracteristici ale unui monitor sunt:
dimensiunea ecranului – se exprima în inch si reprezinta lungimea diagonalei ecranului. În mod uzual domeniul de variatie a acestei caracteristici este cuprinsa între 14’’ si 21’’;
rata de împrospatare pe orizontala – este o unitate de masura a numaruluide linii orizontale baleiate de monitor într-o secunda si se masoara în KHz;
rata de refresh – exprima numarul de cadre ce pot fi afisate pe ecran într-o secunda. Valoarea minima acceptata de standardele de calitate pentru aceasta caracteristica este de 60 Hz la o rezolutie maxima suportata de monitor;
densitatea de punct (dot pitch)– reprezinta distanta dintre centrele a doua puncte vecine de aceiasi culoare. Standardul de calitate ISO 2004 prevede pentru acest parametru o valoare de 0.20 mm;
rezolutia – reprezinta capacitatea unui monitor de a afisa detalii. De obicei majoritatea producatorilor exprima valoarea acestui parametru prin numarul maxim de pixeli pe care îi poate afisa un monitor atât pe orizontala cât si pe verticala.
2. imprimanta
Este dispozitivul care afiseaza informatiile din calculator pe suport de hartie.Principalele caracteristici ale unei imprimante sunt:
- viteza de tiparire (ppm = pagini pe minut)
- rezolutia de imprimare (dpi = Dots per inch ).
3. plotter
Este un dispozitiv asemanator cu imprimanta,dar de dimensiuni mult mai mari.Este folosit pentru tiparirea graficelor si a schitelor din domenii cum ar fi ingineria,arhitectura,proiectarea etc.
4. difuzoare,
5. sintetizatoare de voce,
etc

Dispozitive de intrare – iesire:
Modem - echipament care permite unui calculator să comunice cu alte calculatoare prin intermediul liniilor telefonice analoage standard. Cuvântul provine din prescurtarea expresiei MOdulator/DEModulator
touch screen - monitor cu ecran senzitiv

2. Memorii RAM, ROM, unitati de masura.

Memoria este de 2 tipuri: internă şi extenă

Memoria internă poate fi:
- ROM (Read Only Memory) - Memorie doar citibila, este o memorie care contine informatii (de obicei programe) nemodificabile pe durata utilizarii calculatorului. Memoria ROM este scrisa o singura data, de obicei la fabricarea calculatorului. Acest tip de memorie nu poate fi rescrisa ori stearsa.
- RAM (Random Access Memory) - Memorie cu acces aleato,  este o memorie volatila, ceea ce face ca informatia continuta aici sa se piarda la decuplarea calculatorului de sub tensiune.Orice program pentru a fi rulat este adus in memoria RAM a calculatorului. De accea marirea capacitatii memorie RAM duce la imbunatatirea performantei calculatorului.

Memoria externă este formată din diferite dispozitive de stocare ce retin informatia pe termen lung:Hard disc, CD, DVD, stick etc.

Unitati de masura pentru memorie:
Bit = unitate de măsură pentru cantitatea de informaţii şi care poate lua doar una din cele două stări: 0 sau 1.

Bitul find foarte mic deoarece poate avea doar stările 0 sau 1, nu este o unitate de măsură convenabilă. De aceea în informatică ca unitate de măsură se foloseşte întotdeauna un grup de câte 8 biţi, numit octet sau byte.

1 octet = 1 byte = 8 biţi
multiplii octetului sunt:
1 Kbyte = 1024 byte
1 Mbyte = 1024 Kbyte
1 Gbyte = 1024 Mbyte


3. Conceptul de sistem de operare; Functiile principale ale unui sistem de operare

Definitie : Un sistem de operare constă într-un ansamblu de proceduri manuale ţi module de programe de sistem, care administrează resursele sistemului de calcul, asigură utilizarea eficientă în comun a acestor resurse ţi oferă utilizatorului o interfaţă cât mai comodă pentru utilizarea sistemului de calcul.

Se poate aprecia că un sistem de operare acţionează ca o interfaţă între componenta hardware a unui sistem de calcul şi utilizator sau programele de aplicaţie.

Funcţiile sistemului de operare

Pentru a îndeplini rolul de interfaţă între hardware ţi utilizatori, un sistem de operare trebuie să fie capabil îndeplinească următoarele funcţii:

1.Oferirea posibilităţii de lansare în execuţie a programelor de aplicaţie.
2.Alocarea resurselor necesare executării programelor, se realizează prin identificarea: programelor ce se execută, a necesarului de memorie, a dispozitivelor periferice ţi a cerinţelor privind protecţia datelor.
3.Facilităţi pentru compresia datelor, sortare, interclasare, catalogarea şi întreţinerea bibliotecilor, prin programele utilitare disponibile.
4.Planificarea execuţiei lucrărilor după anumite criterii, pentru utilizarea eficientă a unitaţii centrale de prelucrare.
5.Asistarea execuţiei programelor prin comunicaţia sistem calcul-utilizator, atât la nivel hardware, cât şi la nivel software.
Ex:MS DOS, Windows, Linux etc.

4. Tipuri de software
editoare de text, editoare grafice, editoare de calcul tabelar etc.

5. Rolul si functiile componentelor unui calculator personal

6.Factori ce influenteaza performantele unui computer: viteza CPU (unitati de masura), dimensiunea memoriei RAM. 

7. Tipuri de retele (LAN, MAN, WAN, Internet, Intranet, Extranet);
LAN = Local Area Network, este o reţea care acoperă o zonă geografică restrânsă, cum ar fi la domiciliu, birou, sau o clădire
MAN = Metropolitan Area Network; Reţelele metropolitane (MAN) sunt reţele de mare extindere care de obicei împînzesc oraşe întregi.
WAN = World Area Network desemnează tipul de reţele care acoperă zone geografice mari şi foarte mari (de ex. de la un oraş la altul, de la o ţară la alta, de la un continent la altul)
PAN = Personal Area Network este o reţea de calculatoare folosită pentru comunicarea între câteva mici calculatoare sau şi aparate multifuncţionale inteligente (smart), apropiate unele de altele. Exemple de dispozitive care sunt folosite în reţeaua de tip PAN sunt imprimantele, aparatele de fax, telefoanele mobile, Personal Digital Assistant (PDA-uri), scanere, aparate de poziţionare şi navigaţie GPS, playere "inteligente" şi altele. Raza de acţiune a reţelelor PAN este aproximativ de la 6-9 metri.

Internet - adeseori numit simplu "net"; este o retea mondiala de retele de calculatoare.

Intranet -retea informatica locala cu acces restrictiv, ce functioneaza similar cu mediul Web. De ex reteaua privata a unei companii.

Extranetul este o extensie a unei retele Intranet, în mod special pe World Wide Web, ce permite comunicarea între anumite institutii si a oamenilor din aceastã retea Extranet, în cele mai multe cazuri oferind un acces limitat la reteaua Intranet a acestor organizatii.

Diferenta între Extranet si Internet constã în aceea ca Extranetul este o retea exterioarã corespunzãtoare anumitor firme, retea ce permite si accesul limitat la reteaua Intranet a acestor firme, pe când Internetul nu permite accesul la reteaua Intranet a firmelor.

8. Partajare resurse, comunicatii in retea

Într-o retea localã se pot partaja, adicã folosi în comun de cãtre mai multi utilizatori (termenul englez pentru partajare este "share"), resurse fizice sau logice, folosind instrumente specifice oferite de sistemul de operare (de exemplu, sub Windows NT, optiunea Share din meniul contextual al obiectului dorit). Resursele partajate vor putea fi folosite de cãtre utilizatori în functie de drepturile de acces pe care le au asupra acestor resurse.


10.Drepturi de acces

Drepturile de acces asupra fisierelor (inclusiv programe executabile) si directoarelor asigurã o utilizare adecvatã a resurselor logice partajate. Uzual, acestea se acordã de cãtre administratorul de retea pe grupuri de utilizatori si pot fi vizualizate (eventual modificate) de cãtre acestia.

Cele mai uzuale drepturi de acces folosite în retelele locale sunt:
Read (doar citire),
Write (scriere),
Change (modificare),
Full Control (inclusiv controlul accesului, respectiv modificarea drepturilor de acces asupra acelei resurse).

11. Virusi informatici si antivirusi

Ce este un virus informatic?
Virusii sunt programe de foarte mica dimensiune, de regula invizibili cu mijloace uzuale ale sistemului, care se gasesc pe calculator fie ca un fisier executabil, fie atasati unor programe, caz in care se numesc "paraziti". Ei sunt capabili sa se "infiltreze" in zone ce raman " ascunse" utilizatorului obisnuit, sa produca modificari distructive asupra datelor ce se afla pe discuri, asupra altor componente ale calculatorului, si sa "reproduca".

Ce face un virus?
-distruge unele fisiere;
-modifica dimensiunile fisierelor;
-sterge toate informatiile stocate pe disc, inclusiv formatarea acestuia;
-distruge tabela de alocare a fisierelor, care duce la imposibilitatea citirii informatiei de pe disc;
-diverse efecte grafice sau sonore inofensive;
-incetinirea vitezei de lucru a calculatorului pana la blocarea acestuia.

Antivirus=Produs software utilizat pentru a identifica şi furniza mijloacele informatice necesare eliminării viruşilor de pe sistemele infectate.

12. Ergonomia postului de lucru

ERGONOMÍE = Disciplină care se ocupă cu studiul condițiilor de muncă în vederea realizării unei adaptări optime a omului la acestea.
Concepte de baza ale Tehnologiei Informatiei (IT)

0 comentarii: