Notiuni Internet

1.Internet - adeseori numit simplu "net"; este o retea mondiala de retele de calculatoare.

2.Intranet -retea informatica locala cu acces restrictiv, ce functioneaza similar cu mediul Web. De ex reteaua privata a unei companii.

3. ISP – Internet Service provider .Furnizor de servicii Internet.

4.Internet Protocol (IP) = set de reguli care permite conexiunea calculatoarelor in internet
TCP/IP – numele unei familii de protocoale de retea (Transmission Control Protocol)

Urmatoarele protocoale sunt accesibile in Internet:

a.HTTP = (Hypertext Transfer Protocol) protocol de transfer HyperText.
b.FTP = Protocolul pentru transfer de fişiere ( File Transfer Protocol) este un protocol utilizat pentru accesul la fişiere aflate pe servere din reţele de calculatoare particulare sau din Internet.
c. SMTP - simple mail transfer protocol - este un protocol ce administreaza procesul de transmitere al corespondetei online.

5.DHCP intr-o retea locala
Īn reţeaua locală adresele IP trebuie să fie unice. Pentru a minimiza posibilitatea existenţei de adrese duplicate īn reţea se poate instala un server DHCP (Dynamic Host Configuration Protocol) care va asigna automat o adresă oricărei staţii care se va conecta īn reţea.

6.Adresa IP, DNS
IP = secvenţă formată din patru octeţi separaţi de caracterul „.” (punct), fiecare octet putānd lua valori īntre 0 şi 255. Fiecare calculator conectat la Internet are un numar IP unic pentru identificare. Numarul IP este denumit si adresa IP.
DNS =Domain Name System sau Domain Name Service, un serviciu Internet care transformă numele de domenii īn adrese IP. Numele de domenii sunt şiruri de litere şi cifre care sunt mai uşor de memorat decāt adresele IP. Ex. domeniul microsoft.com are adresa IP 207.46.249.27

7.Proxy = Server creat special pentru conectare externă a unui număr limitat sau nu de utilizatori. Utilizând sistemul proxy server, un calculator din retea ce doreste accesarea unui URL va transmite cererea calculatorului setat ca proxy (cel legat la Internet), acesta va obtine resursa de pe Internet si o va returna calculatorului ce a solicitat-o.`

8.modem = echipament care permite unui calculator să comunice cu alte calculatoare prin intermediul liniilor telefonice analoage standard. Cuvântul provine din prescurtarea expresiei MOdulator/DEModulator.

9. browser = un program de "navigare" în web. Exemple: Microsoft Internet Explorer, Mozilla Firefox, Google Chrome, Opera etc.

10.motor de cautare = un program care accesează Internetul în mod automat şi frecvent şi care stochează titlul, cuvinte cheie şi parţial chiar conţinutul paginilor web într-o bază de date. În momentul în care un utilizator apelează la un motor de căutare pentru a găsi o anumită frază sau cuvânt, motorul de căutare se va uita în această bază de date şi în funcţie de anumite criterii de prioritate va crea şi afişa o listă de rezultate. Ex: google

11.hyperlink - Hyperlink-urile (trimiteri Web) constituie cuvinte sau fraze care pot sa fie subliniate in momentul in care sunt accesate prin click si trimit catre alte documente Web.

12.Hypertext - reprezinta un mod nonsecvential de prezentare a informatiilor. Hypertextul interconecteaza informatii intr-un grup complex de asocieri, sustinute cu ajutorul hyperlink-urilor.

13.ISDN = Retea digitala de servicii integrate.

14. www = World Wide Web este un sistem de documente şi informaţii de tip hipertext legate ele între ele care pot fi accesate prin reţeaua mondială de Internet.

15.e-mail = poştă electronică , serviciu care permite transmiterea sau primirea de mesaje prin Internet

16. newsgroup - grup de stiri - Grupurile de stiri reprezinta colectii cu informatii globale actualizate frecvent, organizate mai mult sau mai putin in jurul unui anumit subiect cu relevanta publica.

17. URL - uniform resource locator - Adresă uniformă pentru localizarea resurselor internet. Ex.: http://ro.wikipedia.org/wiki/

18.Servicii de securitate Internet:

semnatura digitala = o metoda sigura in a dovedi autenticitatea unei persoane ce va trimite un oarecare document sau mesaj e-mail, cu avantajul ca ofera posibilitatea de a insera un cod special (amprenta digitala) in momentul semnarii, ce poate indica daca mesajul a ajuns intact la destinatie sau daca a fost alterat pe parcursul livrarii;

criptare = procesul de ascundere a informaţiei pentru a o face ilizibilă fără cunoştinţe speciale. Criptarea este folosită pentru protejarea comunicaţiilor.

Firewall = este un dispozitiv sau o serie de dispozitive configurate în aşa fel încât să filtreze, să cripteze sau să intermedieze traficul între diferite domenii de securitate pe baza unor reguli predefinite.

0 comentarii: